Udruga “Srce”: Podijelili znanja i iskustva o palijativnoj skrbi na dobrobit potrebitih

Povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi Udruga za palijativnu pomoć “Srce” Novi Marof u suradnji sa Službom za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, OBV, održala je prošlog tjedna predavanje pod nazivom “Palijativna skrb- timski pristup” s ciljem senzibilizacije javnosti o palijativnoj skrbi.

Inače, Svjetski dan palijativne skrbi obilježava se druge subote u listopadu svake godine s ciljem da se podigne svijest javnosti o dostojanstvu svih onih koji boluju od teških i neizlječivih bolesti. Udruga “Srce” ne propušta obilježavati takve datume, stalno podsjećajući na važnost međugeneracijske solidarnosti kao i ljubavi prema starijima i bolesnima unutar obitelji i obiteljskih zajednica.

Uz predavanje, prošlog petka organizirano je i predstavljanje novomarofske Službe i stručni posjet socijalnih radnika u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Varaždinske županije, nakon čega je slijedio obilazak novoizgrađenog vrlo reprezentativnog objekta za palijativnu skrb.

– Povodom Dana palijative posjetilo nas je 27 socijalnih radnika iz više gradova, Karlovca, Križevaca, Stubice, Ivanca, Ludbrega, Čakovca dok se na predavanju pod nazivom “Palijativna skrb – timski pristup” tražila doslovno stolica više. Nismo očekivali toliki odaziv. Okupile su se sve generacije​, ​od nezaposlenih do penzionera​. V​eseli nas ​tako veliki odaziv mladih ,​ ​a posebno i patronažnih sestara,​ ​gerontodomaćica, ​djelatnika Caritasa i​ ​Domova za stare​ te ​drugih institucija i volontera – istaknula je ​Miljenka ​​Šimec mag.soc.rada i predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce” Novi Marof​, dodajući da su nesebično podijelili svoja znanja i iskustva na dobrobit potrebitih i stručnjaka koji se žele baviti ​palijativnom skrblju.

​Kako ukazuje, za h​olistički pristup bolesniku je važan tim stručnjaka , a taj tim čine liječnik, medicinska sestra, tehničar, socijalni radnik, psiholog, fizioterapeut, ljekarnik, ​duhovnik i volonteri.

– Oni su nam svi predstavili predavanjem svoju ulogu u holističkom pristupu bolesniku te moram naglasi da Udruga za palijativnu pomoć Srce u suradnji sa Službom i dalje planira slične aktivnosti, radionice kako bi svi zajedno bolje skrbili o onima kojima je tuđa pomoć neophodna – zaključila je ​Šimec.

Preuzeto sa: www.varazdinske-vijesti.hr