Tko su volonteri u palijativnoj skrbi?

Volonteri u palijativnoj skrbi pružaju praktičnu pomoć i podršku ljudima oboljelim od terminalne bolesti, te njihovim obiteljima.

Palijativni volonteri često su smatrani ključnim dijelom palijativnog tima zbog svoje važne i vrijedne uloge te praktične pomoći kojom značajno doprinose kvaliteti rada palijativnog tima. Podrška volontera često je od iznimne važnosti bolesniku da primi adekvatnu brigu i podršku. Drugi članovi tima uključuju medicinske sestre, liječnike te druge zdravstvene i nezdravstvene stručnjake (socijalne radnike, psihologe, fizkalne terapeute, svećenike,…)

Mogu li i ja biti volonter u palijativnoj skrbi?

Volonteri u palijativnoj skrbi osobe su najčešće starije od 18 godina. Formalne kvalifikacije i iskustvo volontera najčešće nije nužno, iako su životno iskustvo i vještine volontera često vrlo korisni u palijativnoj skrbi.

Zapamtite, svatko može biti volonter, no palijativna skrb nije za svakoga!

Pitajte sami sebe. Mogu li ja prihvatiti da je smrt sastavni dio života? Jesam li spreman/a razmišljati o bolesti? Jesam li spreman/a razmišljati o boli, patnji ? Jesam li spreman/a razmišljati o tuzi i žalovanju? Jesam li ja empatična osoba? Jesam li spreman/a i otvoren/a za timski rad? Mogu li se prilagoditi potrebama terminalno bolesne osobe? Ovo su samo neka od pitanja s kojima se susreće volonter u palijativnoj skrbi.

Volontiranje u palijativnoj skrbi je prilika da se susretnete s ljudima koji se nalaze u jednoj od najkritičnijih faza u svojem životu. Osobe koje se odlučuju na volontiranje u palijativnoj skrbi najčešće imaju vlastito iskustvo koje ih je učinilo osjetljivim na potrebe bolesnika koji su suočeni s terminalnim bolestima. Želja da se pomogne drugima i nauči više o gubitku i tugovanju, te stekne svijest o vlastitoj smrtnosti samo su neki od motiva za volonitranje u palijativnoj skrbi. Volotiranje u palijativnoj skrbi nudi intelektualni i emocionalni izazov za volontera da se nosi sa egzistencijalnim i psihološkim pitanjima u svojem životu kao što su značenje života i smrti, te pruža mogućnost za refleksiju i propitivanje vlastitih vrijednosti i prioriteta.

Najvrednije karakteristike palijativnog volontera uključuju:

  • želju da se pomogne ljudma koji su suočeni sa smrću, umiranjem i teškim gubitkom
  • otvorenost za učenje o životu, smrti i gubitku
  • kapacitet za adekvatnu komunikaciju sa bolesnikom, obitelji i palijativnim timom
  • spremnost za rad u timu

Volonteri u palijativnoj skrbi često prolaze odgovarajuću edukaciju i procjenu prije formalnog započinjanja volonterskog rada. Udruga Srce pruža potencijalnim volonterima odgovarajuću besplatnu edukaciju i trening sa stručnim predavačima i članovima palijativnog tima, kao i koordinaciju, podršku i superviziju tijekom cijelog razdoblja volontiranja, koja je neophodna za održavanje kontinuiteta i kvalitete volontiranja.

Volonterski rad u palijativnoj skrbi jedan je od najkorisnih i najvrednijih volonterskih izbora za pojedinca. Ne samo da volonter  obogaćuje i čini veliku razliku u životu bolesnika i njegove obitelji, već to čini i u svojem vlastitom. Volonteri u palijativnoj skrbi uče cijeniti svaki dan u svojem životu, osluškuju svoj život te ga cijene kao dragocjen dar.

Koji su zadaci koji očekuju volontera u palijativnoj skrbi?

Volonteri u palijativnoj skrbi često rade kao dio tima s ciljem pružanja adekvatne podrške i brige bolesnicima suočenim s terminalnim bolestima. Svaki zadatak volontera u skladu je s potrebama i sposobnostima i bolesnika i volontera te je usklađen s dogovorenim postupcima drugih članova palijativnog tima i obitelji. Volonteri u palijatvnoj skrbi rade širok spektar volonterskih poslova i zadataka, od pružanja adekvatne podrške i brige bolesniku kod kuće ili u bolnci, pa sve do davanja besplatnog stručnog savjeta, administrativne i tehničke podrške te pomoći pri planiranju, pisanju i provođenju projekata Udruge.

Nemedicinski volonteri u našoj Udruzi ne rade njegu bolesnika (ne peru bolesnika, ne previjaju ga, ne rade fizikalnu terapiju, …)

Neki karakteristični zadaci palijativnog volontera su provođenje vremena s bolesnikom, pružanje društva i podrške bolesniku, razgovor s bolesnikom, dogovor s obitelji bolesnika i članovima palijativnog tima, pomoganje bolesniku u svakodnevnim zadacima i obavezama (čitanje novina, odlazak u kupovinu, zajednička molitva, manji kućanski poslovi…), ili pak zadaci vezani uz administrativni, tehnički i projektni rad Udruge Srce.

Vrijeme provedeno u volonterskim aktivnostima u našoj Udruzi varira, te se provodi u dogovoru s koordinatorom volontera i članovima palijativnog tima.

Kako mogu postati volonter u Vašoj udruzi?

Ako želite pomoći u radu Udruge svojom plemenitošću, davanjem svoga znanja i vremena, pridružite nam se i postanite naš volonter.  Molimo Vas kontaktirajte nas za sve potrebne informacije o mogućnostima volontiranja u udruzi Srce.

Samo nesebično davanje ispunjava svakog pojedinca.

Javite nam se !!!

Miljenka Šimec: 099 310 9388
Nataša Dumbović: 098 170 3452
E-mail: sa.srcem@gmail.com

 


Određeni dijelovi prilagođeni iz: http://palliativecarewa.asn.au/site/volunteering-in-palliative-care/