Slika grofice Lujze, dar slikarice Danice Klopotan na izložbi slika marofskih i hlebinskih slikara i slikarica

Ponosni smo na suradnju s marofskim slikaricama Danicom Klopotan, Zvjezdanom Bukovčan i Vesnom Gužvinec koje su nam oslikavale zidove odjela Palijative uredile cvjetnu instalaciju u Perivoju i čast nam je bilo sudjelovati na otvorenju ove izložbe.

Grofica Lujza r. Drasche-Wartinberg – dobra duša potrebitih (1856. – 1924.)

Poklon slikarice Danice Klopotan Bolnici u povodu 90. obljetnice njezina postojanja

Lujza bijaše žena dobre duše i plemenita srca, njegovateljica, tješiteljica, velikodušna, humana, empatična, brižna, požrtvovna… Bez naknade liječila je i brinula se za seljake i sirotinju, o svojem trošku podignula i opremila bolnicu, sama plaćala liječnika. S namjerom da što bolje pomogne pacijentima i skrb za njih učini što kvalitetnijom, spojila je telefonskom linijom grofovski dvorac s bolnicom.

Svjesna tragičnosti života, ponukana osobnim doživljajima i vlastitim iskustvima bolesti, posvetila se ljudima u patnjama. Godine 1890. osnovala je privatnu bolnicu, u povijesnim izvorima najčešće spominjanu kao Bolnica Saluti sa sedamnaest postelja – pet je bilo namijenjeno djeci. U početku Bolnicu su vodili osobni liječnici obitelji Erdödy, a kasnije i kotarski liječnici iz Novog Marofa.

U povijesti Bolnice ostat će zapamćena kao žena golema srca koja se brinula i za najmlađe – možda je manje poznato da je osnovala đačke kuhinje u školama u Mađarevu i Remetincu, i da je zimi djeci poklanjala toplu odjeću i obuću.

Posljednji novomarofski grofovski par, Lujza Erdödy i suprug joj Rudolf, svojom su plemenitošću i dobročinstvima trajno zadužili novomarofski kraj i zato s poštovanjem i zahvalnošću u sjećanjima čuvamo njihova dobronamjerstva.

(iz fotomonografije Grad prije grada : devet desetljeća bolnice u Novom Marofu : (1926. – 2016.), Varaždin 2016.)