Održana početna konferencija za projekt izgradnje spojnog objekta u Novom Marofu

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin jučer je svečano obilježen početak provedbe projekta „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, a korisnik projekta je Opća bolnica Varaždin. Razdoblje provedbe projekta je od 12. ožujka 2015. do 12. rujna 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta51.555.381,06 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi određeni na iznos od 51.545.743,36 kuna.

U nazočnosti pomoćnika ministra zdravstva Denisa Kovačića, zamjenika varaždinskog županaRoberta Vugrina, gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača i direktora Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslava Lukačića, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelićistaknuo je da je ovo prvi od projekata varaždinske bolnice koji se financiraju iz europskih fondova.

„Radi se objekt gdje će biti nova 72 kreveta u svrhu palijativne skrbi i na taj način ukupni broj krevet za palijativnu skrb povećat će se na 89. Osim gradnje objekta, ovaj projekt podrazumijeva i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada te izgradnju trafostanice i opremanje vrlo vrijednom medicinskom opremom ostatka bolnice. Projekt je počeo prije nekoliko godina i dosad smo izgradili temelje iz decentraliziranih sredstava od 5,2 milijun kuna. Kako se otvorila mogućnost financiranja iz EU fondova za posebno ranjive skupine, a tu se ubrajaju i palijativni pacijenti, iskoristili smo tu mogućnost“, rekao je Kudelić te da će izgradnja objekta i opremanje bolnice završiti do 12. rujna sljedeće godine.

Opći cilj projekta je povećanje isplativosti i pristupa bolničkoj skrbi za posebno ranjive skupine kroz olakšanje pristupa poboljšanim zdravstvenim uslugama i ustanovama, smanjenje opterećenosti članova obitelji te smanjenje stope bolovanja.

Zamjenik varaždinskog župana naglasio je da se možemo pohvaliti da povlačenje sredstava iz EU fondova u posljednja tri mjeseca ide jako dobro te se osvrnu na važnost objekta u Novom Marofu.

„Naša zadaće je ljudima u terminalnoj fazi bolesti olakšati što više možemo to teško razdoblje. Vjerujemo da ćemo to postići izgradnjom ovog objekta koji će biti energetski učinkovit, medicinski opremljen, a i medicinsko osoblje bit će dodatno educirano. Ukupno 89 kreveta za palijativnu skrb u Novom Marofu činit će gotovo 30 % ugovorenih kreveta u Hrvatskoj i to izdiže ovu ustanovu na nacionalu razinu“, kazao je Vugrin.

Svrha projekta je povećati infrastrukturne, tehničke i ljudske kapacitete za pružanje kvalitetne bolničke palijativne skrbi u Općoj bolnici Varaždin, Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, kroz izgradnju i opremanje energetski učinkovitog spojnog objekta i trafostanice, energetsku obnovu Odjela II i III, izgradnju prometnice i opremanje Službe medicinskom opremom.

I pomoćnik ministra zdravstva istaknuo je korištenje europskih sredstava za podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ne samo u Novom Marofu nego i u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama.

„Ova je investicija od 51,5 milijuna kuna za izgradnju novog odjela za palijativnu skrb i veliku količinu opreme koja će podignuti kvalitetu zdravstvene zaštite. Pored toga iz europskih fondova je i 50 milijuna kuna za dnevnu bolnicu u Općoj bolnici u Varaždinu, a čeka se potpisivanje sporazuma za oko 20 milijuna kuna za objedinjeni hitni bolnički prijem. Treća je stvar Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, kompletno novi trakt u Toplicama koje su jedini centar koji se bavi tom problematikom u Hrvatskoj. Očekuje se otvaranje javnog poziva krajem mjeseca, a Varaždinske Toplice su prihvatljiv prijavitelj“, rekao je Kovačić te dodao da je Ministarstvo zdravstva jedno od boljih koje povlači veliku količinu sredstava iz Europske unije.

Projektom izgradnje objekta i opremanja bolnice u Novom Marofu također se želi podići svijest o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji na radnom mjestu kroz istraživanje o poimanju jednakosti spolova, diskriminacije i percepcije palijativnih pacijenata, te edukaciju zaposlenika i javnosti o tome.

Preuzeto sa http://sjeverni.info/foto-odrzana-pocetna-konferencija-za-projekt-izgradnje-spojnog-objekta-u-novom-marofu/