Listopad u bolnici u Novom Marofu prepun događanja

Svake godine 1. listopada u Općoj bolnici Varaždin – Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Osoblje bolnice te članovi i volonteri udruge za palijativnu pomoć “SRCE” Novi Marof bili su domaćini druženja s pacijentima bolnice, djecom iz Dječjeg vrtića Novi Marof, fra Vitomirom iz župe sv. Antuna Padovanskog Novi Marof, gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ostalima okupljenima.

Predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce” gđa Miljenka Šimec zajedno sa članovima udruge i volonterima, pobrinula se i oko uređenja kutka za djecu gdje mogu boraviti najmlađi prilikom posjete bolesnim članovima obitelji i bližnjima. „Budući da u bolnicu dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, često u pratnji mlađih članova obitelji, odlučili smo bolnički perivoj i ostatke drvenog materijala iz parka iskoristiti za uređenje kutka za djecu. Tako obitelji mogu izvesti bolesnike u park, a unuci i praunuci trčkarati oko njih. To je zaista idiličan prizor“, izjavila je gđa Šimec. Takvom jednom okupljanju domaćini su svjedočili prilikom proslave 85. rođendana prabake Anke koja je tada po prvi puta vidjela praunuku – malu Maju, staru 20-tak dana.

Koliko se brige i pažnje posvećuje unutarnjem i vanjskom uređenju bolnice, govori u prilog i druga nagrada u kategoriji najljepše uređenog okoliša koju je Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof dodijelilo Vijeće Mjesnog odbora Novi Marof.

Svake se godine Međunarodni dan starijih osoba obilježi i u prisutstvu mališana iz Dječjeg vrtića Novi Marof. Bitno je da svi kroz različite aktivnosti i događanja doprinose međusobnom uvažavanju i poštivanju te izgradnji zajedništva onih najmlađih i najstarijih. „Nužno je odašiljati poruke zajedništva i međugeneracijske solidarnosti. Odgajajmo generacije koje će brinuti o nama“, poručuje gđa Miljenka Šimec.

Osim Međunarodnog dana starijih osoba, uskoro se u bolnici u Novom Marofu obilježava još jedan važan datum – 12. listopada – Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Valjda istaći da je Udruga kao i ustanova – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof 12. lipnja 2015., od strane Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, primila priznanje kao primjer dobre prakse palijativne skrbi u Hrvatskoj. Udruga je prema ocjeni suradnika CEPAMET-a odlični primjer razvoja palijativne medicine i palijativne skrbi.

Listopad će u bolnici u Novom Marofu ispratiti s 1. simpozijem o palijativnoj skrbi i Danom otvorenih vrata palijativnog odjela, što domaćine posebno raduje jer će biti u prilici razmijeniti iskustva, prakse i znanja – komentirala je dr. Tatjana Jurkin Vnučec, voditeljica Odjela palijative.

Podsjetimo, RH je pri vrhu europskih država s najstarijim stanovništvom, stoga osim svijesti o „našoj starosti“ treba razvijati i osigurati službe na državnom nivou koje će moći zbrinuti stariju populaciju i osigurati joj potrebnu skrb i dostojanstvenu starost. Upravo je to jedan od osnovnih razloga osnivanja marofske udruge za palijativnu pomoć “SRCE”, koja je kao primjer dobre prakse prepoznata diljem zemlje.

Briga o starijima u današnjem društvu nije samo obaveza obitelji, već i šire zajednice, čija je zadaća osigurati starijim osobama sve mogućnosti za zdravo aktivno starenje i participaciju u društvu.

Preuzeto sa: www.novi-marof.hr