Predavanje dr. Davida Olivera iz Velike Britanije

Članovi Udruge “Srce” su bili prisutni na predavanju dr. Davida Olivera iz Velike Britanije u Čakovcu 30.6.2017.god. Tema predavača je bila: Međusobna suradnja svih službi u skrbi za palijativnog bolesnika i njegovu obitelj.

Čakovečki Dom zdravlja je u petak popodne u čakovečkoj zgradi Scheier okupio djelatnike ordinacija obiteljske medicine MŽ, djelatnike ŽB Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo MŽ, Zavoda za hitnu medicinu MŽ, Centra za socijalnu skrb te zaposlenike u domovima za starije osobe MŽ.

Pored njih u Čakovec su došli zaposlenici u palijativi iz svih krajeva sjeverozapadne Hrvatske.  Stoga i ne čudi što je dvorana bila prepuna, a osnovni razlog je taj što je među njih došao predavač dr. David Oliver iz Velike Britanije koji je govorio na temu ‘Međusobna suradnja svih službi u skrbi za palijativnog bolesnika i njegovu obitelj’.

Dr. David Oliver je stručnjak koji se cijeli svoj radni vijek posvetio palijativnoj skrbi, a koji je svoju specijalizaciju započeo na poticaj začetnice modernog hospicijskog pokreta u svijetu Dame Cicely Saunders. Dr. Oliver je dugi niz godina radio kao ravnatelj WisdomHospice, hospicija u Rochesteru te kao voditelj Magistarskog studija palijativne skrbi pri UniversityofKent, Velika Britanija.

Od prošle godine dr. Oliver je u mirovini te je profesionalnu karijeru nastavio s naglaskom na znanstveni rad i edukaciju. David Oliver je autor i koautor velikog broja knjiga i članaka o palijativnoj skrbi te član upravnog odbora Europskog društva za palijativnu skrb (EAPC). Aktivno sudjeluje i u brojnim drugim organizacijama koje doprinose razvoju palijativne skrbi u Europi i svijetu.

U Hrvatskoj već 17 godina redovito vodi predmet palijativne skrbi za studente medicine na engleskom jeziku pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kroz različite oblike suradnje i zajedničke edukacije dr. Oliver je upoznao načine funkcioniranja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske kao i inicijative i poteškoće u razvoju palijativne skrbi koje su zajedničke svim europskim zemljama koje razvijaju palijativnu skrb.

U svom vrlo zanimljivom predavanju osvrnuo se na različite aspekte palijativne skrbi i dao dosta savjeta i primjera s kojima se kao liječnik, kao konzultant za palijativnu skrb u Hospiciju Wisdom u Rochesteru i član Europske asocijacije za palijativnu skrb susretao kako u praktičnom, tako i u znanstvenom radu. U svom zaključku dr. Oliver posebno je istaknuo da svaka osoba ima pravo na dostojanstven završetak ovozemaljskog života te da je za profesionalce u palijativnoj skrbi važno slušati pacijente i njihove obitelji, pomoći im govoriti o budućnosti bez obzira koliko ti razgovori ponekad budu teški i osjetljivi s emotivne strane.

– Nadati se u budućnosti najboljem, ali biti spreman na najgore. Ideja je kojom je dr. Oliver završio svoje predavanje popraćeno dugim pljeskom. Kako je u nastupnom govoru rekao ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, dr.med.spec.anest. i intenz.med. ideja okupljanja je poticanje zajedničke suradnje svih profesionalaca i volontera koji su uključeni u pružanje skrbi za palijativne bolesnike i njihove obitelji u Međimurskoj županiji.

– Nadalje, zajednička suradnja i timski rad doprinijet će razvoju kvalitetnije skrbi i dostojanstva za ljude na kraju života u našoj lokalnoj zajednici – istaknuo je ravnatelj i dodao kako se je od 1. lipnja poboljšao organizacijski dio dolaskom mr.sc. Renate Marđetko, koordinatorice palijativne skrbi u Međimurskoj županiji. Njezin dolazak na tu dužnost je dolazak za dobrobit Međimuraca kojima je nužna palijativna skrb.

U tome će Dom zdravlja imati podršku Međimurske županije, istaknula je dr.sc. Sonja Tošić Grlač, voditeljica Odsjek za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine, dodavši kako je na razni MŽ razrađena Strategija palijativne skrbi, a dobivanjem koordinatorice krenulo se je korak bliže, u suradnji s udrugom Pomoć neizlječivima, za pružanje kvalitetnije palijativne skrbi o čemu Međimurje prednjači u Hrvatskoj, a što je potvrdio dr. Mato Devčić iz Koprivnice, veliki promotor palijativne skrbi u RH, istaknuvši kako za palijativu u Hrvatskoj dolaze bolji dani.

Rekao je to kao član Povjerenstva za palijativnu skrb pri Ministarstvu zdravlja RH. Predavanje je s engleskog na hrvatski prevodila mr. Marđetko koja je bila studentica dr. Olivera kada je studirala palijativnu skrb u Velikoj Britaniji.

Preuzeto sa: http://emedjimurje.rtl.hr/drustvo/palijativna-skrb-predavanje-dr-davida-olivera-iz-velike-britanije