Održano predavanje o depresiji

U srijedu, 26. travnja 2017. nakon svete mise u kapelici održano je kratko predavanje Katarine Alvađ bacc.med.techn. na temu ”Depresija”.

Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, a glavno obilježje jest loše raspoloženje. Prisutni su tipični simptomi poremećaja raspoloženja, ponašanja, mišljenja i negativnih ideja. Depresija ometa sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Za potvrdu  dijagnoze depresije morate imati više od pola tipičnih simptoma u periodu od dva tjedna ili duže. Konačnu dijagnozu može dati samo liječnik – kvalificirani stručnjak, na osnovu razgovora i boljeg upoznavanja s pacijentom. Depresija se smatra jedom od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Trenutno je depresija za žene zdravstveni problem broj dva, a u ukupnoj populaciji depresija je na četvrtom mjestu. Izbor terapije ovisi o vrsti depresije. Liječenje se može provoditi lijekovima, psihoterapijom, psihoedukacijom i metodama samopomoći. Depresivno se raspoloženje u palijativnih bolesnika razlikuje od uobičajene tuge. Ono u sebi sadrži osjećaj duboke patnje i emocionalnoga bola. Društvo još uvijek nije senzibilizirano za psihičke bolesnike, stoga da bi se uopće pomoglo oboljelima potrebno je: ponuditi pomoć, izraziti vlastitu zabrinutost, ponuditi ohrabrenje, izraziti nadu u oporavak i biti spreman ponuditi savjet i potporu. Osjećaj da možemo učiniti nešto dobro i korisno za druge znači da smo vrijedna i korisna osoba, a to je osjećaj koji pomaže suzbiti depresiju.