Djelatnici palijative sjeverozapadne Hrvatske u stručnom posjetu Grazu

Udruga ‘Pomoć neizlječivima’ Međimurske županije bila je u petak, 28. listopada organizator stručnog posjeta službama palijativne skrbi u Grazu. Domaćin ovog stručnog posjeta bila im je palijativna ustanova Hospice and Palliative Care Styria, Steiermärkische Krankenanstaltenges.m.b.H. u Grazu, a u okviru čega su posjetili Kliniku Albert Schweitzer u čije ime ih je primio dr. Horst-Erwin Pilgram, medicinski i organizacijski upravitelj, stručnjak za internu medicinu, liječnik i teolog.

649_705841

Čovjek verificiran za produbljivanje znanja o palijativi, odnosno radu s ljudima koji su na kraju života. U svom opsežnom predavanju rekao je kako svaki djelatnik u palijativi u sebi mora uz znanje, nositi svijest i empatije za rad. Govorio im je o organizaciji palijativne službe u Štajerskoj gdje je spomenuta klinika vodeća pa je to bila mogućnost za komparaciju tih službi kod nas i Austriji.

U obilasku klinike gosti iz Hrvatske izrazili su oduševljenje jer su se uvjerili u jedan viši i napredniji stupanj skrbi o ljudima od kojih je medicina ‘digla ruke’. Uz to, naišli su na otvorene ljude spremne za podjelu svojih iskustava i saznanja zajedničke službe.

Uz palijativne djelatnike iz Međimurja, tu su bili djelatnici u palijativi u Franjevačkom svjetovnom redu iz Zagreba, članovi Udruge ‘Srce’ iz Novog Marofa i Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, ukupno njih pedeset i petero.

Kako je rekla voditeljica stručnog posjeta mr. sc. palijativne skrbi Renata Marđetko, predsjednica Udruge ‘Pomoć neizlječivima’, stručni posjet je opravdao svrhu jer svaka informacija, novo saznanje i spoznaja iz područja palijative zdravstvene djelatnike i volontere čini jačima i postojanijima.