Dr. David Oliver: “Etička pitanja i izazovi u palijativnoj skrbi

U četvrtak 30.lipnja 2016.g. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. David Oliver sa Sveučilišta u Kentu u Velikoj Britaniji održao je predavanje “Etička pitanja i izazovi u palijativnoj skrbi” kojem su prisustvovali i članovi Udruge “Srce” i djelatnice Odjela Palijativne skrbi Novi Marof.

20160630_132859

Tijekom predavanja dr. Oliver je dao dosta savjeta i primjera s kojima se kao liječnik, kao konzultant za palijativnu skrb u Hospiciju Wisdom u Rochesteru, Velika Britanija i član upravnog odbora Europske asocijacije za palijativnu skrb susretao u praktičnom ali i u znanstvenom radu.

Dr. Oliver je naglašavao kako su etičke dileme i odluke teške i nikako jednostavne, kako za samog bolesnika i njegovu obitelj tako i za profesionalce.

To uključuje: prepoznavanje palijativnog bolesnika, komunikaciju s pal. bolesnikom i obitelji o bolesti, prognozi i dijagnozi,otvorenost i informiranost bolesnika u mjeri u kojoj on želi, podrška kod poteškoća u prihvaćanju realnosti bolesti i života, pomoć kod zadržavanja autonomije i ljudskog dostojanstva u bolesti i na kraju života, donošenje odluke o terapiji i budućnosti bolesnika zajedno sa njim,prekid ili nastavak terapije,nepotrebni medicinski postupci i drugo…

Za profesionalce u palijativnoj skrbi je važno da slušaju pacijente i njihove obitelji,da im pomognu govoriti o budućnosti bez obzira koliko ti razgovori ponekad budu teški i osjetljivi s emotivne strane.

Palijativna skrb doprinosi poboljšanju života, dok on ne završi.

Doktor Oliver je svoje predavanje završio idejom da je potrebno nadati se u budućnosti najboljem,ali da treba biti spreman na najgore.

Podsjećamo da smo imali čast da je prošle 2015. god. dr. David Oliver bio naš gost u Novom Marofu gdje se upoznao s radom Udruge “Srce” i radom Palijativnog odjela.

Intervju objavljen u Glasu Koncila: http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=28658