Sudjelovanje na tečaju II. kategorije “Hospitalizacija palijativnog bolesnika i smjernice za timsku skrb i njegu”

Povodom petogodišnjice postojanja Specijalne bolnice Sveti Rafael Strmec, 21.travnja 2016.g. održan je Tečaj trajnog medicinskog usavršavanja II. kategorije iz palijativne skrbi ”Hospitalizacija palijativnog bolesnika i smjernice za timsku skrb i njegu”.

U impozantnom prirodnom okolišu zapadne Slavonije podno Psunja, vođeni zagovorom svoga osnivača Sv. Ivana od Boga, u duhu milosti i kršćanske ljubavi, svoje zdravstveno, karitativno i pastoralno djelovanje 2011.godine započeo je bolnički red Milosrdne braće osnivanjem specijalne bolnice Sveti Rafael Strmec.

20160421_151517_1

Ravnateljica bolnice Maristela Šakić, dr.spec.psih., svojim predivnim govorom otvorila je Tečaj. Podsjetila nas je na umirućeg bolesnika na kraju svog puta, te dostojanstvu kraja u kršćanskom prihvaćanju prelaska iz jedne dimenzije u drugu u iščekivanju vječnoga života.

Fra Kristijan Sinković govorio je povijesti Milosrdne braće i Svetom Ivanu od Boga koji je želio drugačiju bolnicu. Bolnicu koja će imati ljudsko srce koje se pouzdaje u Providnost Božjeg vodstva i djelovanja. O razumu zdravstvenih djelatnika koji konstantno rade na sebi učeći i spajajući teoretsko i praktično iskustvo. Istaknuo je četri temeljne vrijednosti kolničkog reda: duhovnost, kvaliteta, odgovornost i poštovanje u karizmi gostoljubivosti.

Istaknuo je važnost edukacije svih djelatnika bolnice i posebno se ponose svojim volonterima na palijativnim odjelima.

Na Tečaju smo upoznati sa radom bolnice od prijema do otpusta palijativnog bolesnika. Sa radom svih članova tima u poboljšanju kvalitete života palijativnog bolesnika. Domaćinski ugođaj za vrijeme razgledavanja bolnice prepun detalja bio je predivno iskustvo koje dokazuje da je njima svaki pacijent ”gost”.

Bio je to predivno provedeni dan prožet novim znanjima i iskustvima koje smo ponijeli sa sobom.