Edukativni izlet volontera i članova udruge

Volonteri i članovi Udruge „Srce“ u ugodnom društvo volontera Udruge „Pomoć neizlječivima“ uputili su se 7.11.2015. na edukativni izlet. Izlet je počeo posjetom Samostanu Marije Suotkupiteljice na Ivanečkom Vrhovcu, gdje nas je dočekala ugodna domaćica sestra Marija, vjeroučiteljica, jedna od sestara klanjateljica krvi Kristove.

Upoznala nas je sa poviješću i radom Samostana u kojem se brinu o oboljelim časnim sestrama, s osobitim skretanjem pozornosti na duhovni dio skrbi za oboljele. Upoznavanje sa sadržajem duhovnih obnova koje se provode u samostanu za sestre i vjernike laike, te duhovne obnove za mlade i odrasle. Razgledali smo prostorije samostana i upoznali se sa radom samostana. Uz čaj i kavu upoznali smo časne sestre koje rade kao medicinske sestre i volonteri te razmijenili iskustva u radu sa palijativnim bolesnicima. Odlazak iz samostana i najava suradnje u duhovnom djelu palijativne skrbi sljedeće godine.

DSC_6698

Uputili smo se u Caritas doma u Ivancu gdje nas je dočekala glavna sestra Jasna Možanić, bacc.med.tech, štićenici doma i volonteri doma. Glavna sestra Jasna Možanić upoznala nas je sa stacionarnom skrbi starih i nemoćnih, povijesti doma i palijativnoj skrbi u domu. Uz sokove i kolače kratko smo raspravljali o palijativnoj skrbi. Nakon čega smo se uputili u razgledavanje doma – posjet tehničkoj službi, senzoričkoj sobi ,sobi za fizikalnu terapiju, sobi za radnu terapiju, kapelici…

Dalje smo se uputili prema Lepoglavi i uz voditelja puta dr. Mariju Kolačko upoznali se sa poviješću Ivanečkog i Lepoglavskog kraja.

Ispred Crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije dočekali su nas domaćini: župnik Andrija Kisiček, kapelan Nikola Markušić, zamjenik predsjednika udruge Ekomuzej Lepoglava Mirko Varović, predsjednica turističke zajednice Lepoglava Alica Štefanek. Posjetili smo Crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije uz stručno vođenje kapelana. Nezaboravno stručno vođenje Mirka Varovića kroz Etno muzeju Lepoglavske čipke i Pavlinskom samostanu.

DSC_6819

Posjet dvorcu Trakošćan uz doček domaćina i nezaboravna iznenađenja koja su nam pripremili. Šetnja uz Trakošćansko jezero.

Izlet je završio uz ručak u Etno kući Podsečki, Rinkovec, gdje nas je dočekao načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović koji je svim sudionicima izleta podijelio licitarska srca sa natpisom „Bednja“. Domaćin Josip Podsečki pobrinuo se za opuštanje uz smijeh i pjesmu.