Palijativna skrb kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta Varaždinske županije

Varaždinska županija u suradnji s Udrugom za palijativnu pomoć „Srce“ Novi Marof organizirala je u Županijskoj palači u Varaždinu tribinu povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi kako bi prvenstveno podigla svijest i razinu informiranosti javnosti o važnosti palijativne skrbi.

Zamjenik župana Alen Kišić je naglasio kako je razvoj palijativne skrbi jedan od javnozdravstvenih prioriteta Varaždinske županije, prvenstveno zbog ubrzanog starenja stanovništva, jer čak 17% populacije Varaždinske županije starije je od 65 godine, a drugo zbog povećanja broja oboljelih osoba od karcinoma, pa tako svaka četvrta osoba umire upravo od te bolesti, što, dakle, povećava zahtjeve za palijativnom skrbi.

– Povezali smo se sa Udrugom „Srce“ iz bolnice u Novom Marofu koja je također i nacionalni centar za palijativnu skrb, a s kojom smo pokrenuli projekt „posudionice pomagala“ gdje svi sugrađani palijativni bolesnici imaju pravo na besplatna pomagala kako bismo im olakšali- naglasio je zamjenik župana Varaždinske županije Kišić.

IMG_1355

Palijativna skrb jest sveobuhvatna briga o bolesniku sa uznapredovalom progresivnom bolesti, s nepovoljnom dijagnozom ali i skrb o obitelji oboljelog. Palijativni bolesnik jest dakle svaki onaj bolesnik sa dijagnozom neizlječive bolesti, bez obzira na dob, i sa očekivanim životnim vijekom od najviše godinu dana. Cilj palijativne skrbi jest uvelike poboljšati kvalitetu života, te ublažiti simptome bolesti bolesnicima ali i pomoći njihovim obiteljima, istaknula je između ostalog dr.med. Tatjana Jurkin-Vnučec na svojem predavanju o palijativnim bolesnicima na Odjelu za palijativnu skrb Novi Marof.

Nataša Dumbović, bacc.med.tech. predstavila je ulogu medicinske sestre u palijativnoj skrbi. Medicinske sestre vrlo često su one koje moraju biti most između palijativnih bolesnika i obitelji. One su zaslužne za prepoznavanje simptoma i imaju veliku važnost u komunikaciji

Miljenka Šimec, mag. soc. rada i ujedno predsjednica Udruge za palijativnu pomoć „Srce“ Novi Marof predstavila je rad i važnost udruge koje je osnovana u srpnju 2014. godine na inicijativu djelatnika Opće bolnice Novi Marof, a s ciljem podizanja razine informiranosti javnosti, osposobljavanja volontera za pomoć u palijativnoj skrbi, te za očuvanje mentalnog zdravlja obitelji bolesnika i samih bolesnika. Također, jedan od ciljeva im je i educiranje i djece i mladih o palijativnoj skrbi. Projekt Posudionice pomagala financiran je sredstvima iz Varaždinske županije, što je izuzetno važno za sve bolesnike i njihove obitelji. –Palijativni pacijenti nemaju vremena čekati, njima je pomoć potrebna istog trenutka, zato je naša Udruga osnovana, kako bi u suradnji sa liječnicima, socijalnim radnicima, volonterima, pacijentima omogućili potrebnu pomoć što je prije moguće – naglasila je predsjednica Miljenka Šimec.

Tribini je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac, sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić te brojni zdravstveni djelatnici i učenici Srednje medicinske škole Varaždin.

preuzeto sa ovog linka