Sudjelovanje na konferenciji “Deset godina palijativne skrbi u Istri” u Puli

Deset godina palijativne skrbi u Istri naziv je dvodnevne konferencije održane 2. i 3. listopada u pulskom hotelu Park Plaza Histria, na kojoj je sudjelovalo više od 300 liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, volontera, kao i predstavnika gradskih i županijskih odjela za zdravstvo te bolnica iz cijele Hrvatske koji se bave palijativnom skrbi. Povod konferencije bila je deseta obljetnica organizirane palijativne skrbi u Istri koja se odvija u trenutku kad palijativa postaje jedan od najčešće spominjanih pojmova u hrvatskom zdravstvu i koja, nakon donošenja Nacionalne strategije razvoja palijativne skrbi, dobiva značajno mjesto u zdravstvenom sustavu.

Johann Baumgartner (Austrija), Piotr Krakowiak (Poljska), Nygel Sykes (Engleska)
Johann Baumgartner (Austrija), Piotr Krakowiak (Poljska), Nygel Sykes (Engleska)

Konferenciju je otvorio dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, koji je rekao da je cilj razgovaranje o problemima palijativne skrbi, razmjena iskustava te postizanje kvalitetnije razine usluga u ovoj djelatnosti. Dr. Sanja Predavec, predstavnica Ministarstva zdravlja, čestitala je ovdašnjim stručnjacima na razvoju palijative u Istri koja je, dodala je, bila temelj za izradu Strateškog plana razvoja palijativne skrbi koji je Vlada usvojila 2013. godine.

100_9249

Nakon desetljeća palijative u Istri, mislimo da imamo što i kome pokazati, a vaš interes za ovu konferenciju to i potvrđuje, napomenula je Sonja Grozić Živolić, pročelnica Županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci podsjetila je da je Gradsko vijeće lani donijelo strateški dokument Slika zdravlja u kojem su palijativa i briga o starijima na drugom mjestu među prioritetima. Također je podsjetila da su Grad, Županija i Porečko-pulska biskupija u svibnju potpisali sporazum o izgradnji hospicija, koji bi trebao niknuti uz zgradu nove pulske bolnice. Predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr. Vlasta Vučevac uručila je zahvalnicu dr. Julijani Franinović Marković, začetnici i utemeljiteljici palijativne skrbi u Istri.

Konferenciju su organizirali Istarski domovi zdravlja, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Liga protiv raka Pule i Palijativna skrb Istarske županije. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravlja, Grad Pula i Istarska županija.

KNJIGA SAŽETAKA http://idz.hr/wp/wp-content/uploads/2015/07/KNJIGA-SA%C5%BDETAKA.pdf