U bolnici u Novom Marofu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Danas, 1. listopada 2015. godine po prvi puta svečano je obilježen Međunarodni dan starijih osoba u Općoj bolnici Varaždin – Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Osoblje bolnice te članovi i volonteri udruge za palijativnu pomoć “SRCE” Novi Marof bili su domaćini druženja s pacijentima bolnice, djecom iz Dječjeg vrtića Novi Marof, varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, fra Vitomirom iz župe sv. Antuna Padovanskog Novi Marof, gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ostalima okupljenima.

Predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce” Miljenka Šimec obratila se nazočnima i zahvalila vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi na suradnji i pomoći oko uređenja kutka za djecu gdje mogu boraviti najmlađi prilikom posjete bolesnim članovima obitelji i bližnjima. „Budući da u bolnicu dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, često u pratnji mlađih članova obitelji, odlučili smo bolnički perivoj i ostatke drvenog materijala iz parka iskoristiti za uređenje kutka za djecu. Tako obitelji mogu izvesti bolesnike u park,a unuci i praunuci trčkarati oko njih. To je zaista idiličan prizor“, izjavila je gđa Šimec. Zahvalu je uputila i volonterkama udruge koje su ove godine posebno lijepo uredile cvjetne gredice ispred samog dvorca bolnice i oko dječjeg kutka. Također, gđa Miljenka Šimec zahvaljuje svima koji kroz različite aktivnosti i događanja doprinose međusobnom uvažavanju i poštivanju te izgradnji zajedništva onih najmlađih i najstarijih. „Nužno je odašiljati poruke zajedništva i međugeneracijske solidarnosti. Odgajajmo generacije koje će brinuti o nama“, poručuje gđa Miljenka Šimec.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak obratio se starima, bolesnima i svima koji su potrebni tuđe pomoći, a i zahvalio onima koji pružaju tu pomoć. „Osim obilježavanja današnjeg datuma, starijima i nemoćnima trebamo pomagati i sve ostale dane u godini. Naša vjera ne očituje se samo u molitvi, već i u dobrim djelima i žrtvi za druge, „ izjavio je biskup.

Vrtićka skupina „Loptice“ u pratnji teta i ravnateljice Karoline Fotak, upriličila su recitacijsko-glazbeni program koji je izmamio osmjeh na lica svim okupljenima.

RH je pri vrhu europskih država s najstarijim stanovništvom, stoga osim svijesti o „našoj starosti“ treba razvijati i osigurati službe na državnom nivou koje će moći zbrinuti stariju populaciju i osigurati joj potrebnu skrb i dostojanstvenu starost. Upravo je to jedan od osnovnih razloga osnivanja marofske udruge za palijativnu pomoć “SRCE”, koja je kao primjer dobre prakse prepoznata diljem zemlje.

Preuzeto sa: novi-marof.hr


U povodu međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada 2015. godine, naš o. Biskup mons. Josip Mrzljak posjetio je specijalnu bolnicu za kronične bolesti u Novom Marofu.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990., da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Zajedno sa mjesnim župnikom fra Vitomirom, o. Biskup je obišao odjel palijativne skrbi i susreo se s mahom starijim osobama u terminalnoj fazi njihovih bolesti i života. Potom je uslijedio srdačan doček velikog broja osoblja bolnice, liječnika, med. sestara i braće, njegovateljica i tehničkog osoblja, ali i samih bolesnika. Skup je najprije pozdravila voditeljica udruge za Palijativnu skrb ‘Srce’ sovijalna radnica mg. Miljenka Šimec. Potom je govorio dr. Juraga, predstojnik odjela palijativne skrbi, zatim gradonačelnik grada Marofa g. Siniša Jenkač. Potom je o. Biskup je uputio svima riječ zahvale i ohrabrenja za ovo djelo milosrđa koje čine svakodnevno.

Susret sa starijim i bolesnim je završio veselo, budući su nam u goste došla djeca iz dječjeg vrtića Novog Marofa, sa svojom ravnateljicom i tetama. Uveselili su nas svojom pjesmom i glumom.

Preuzeto sa: zupanovimarof.com