Teška svjedočanstva pacijenata i liječnika u palijativnoj skrbi

“Postoje ljudi kojima je stalo i knjiga koju danas predstavljamo govori o njima. Knjiga “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini” urednika prof.dr.sc. Marijane Braš i prof.dr.sc. Veljka Đorđevića posebna je po mnogo čemu. Ona donosi iskustva zdravstvenih profesionalaca, priče bolesnika i ispovijesti onih, koji su svoju humanost pokazali u svakodnevnom radu pomažući svojim najbližima i potrebitima te dokazali da je biti čovjek uvijek najveća potreba.

Tema još jednog izdanja rubrike “Imamo problem” u emisiji Dobro jutro Hrvatska bila je palijativna skrb koja je veliki problem hrvatskog zdravstvenog sustava. Skrb treba oko 40.000 ljudi, a na raspolaganju je oko 400 kreveta. O tome hoće li se i kada to stanje promijeniti, a pacijentima omogućiti pravo na dostojanstvenu smrt govorili su gosti Miljenka Šimec, mag. socijalnog rada  (OB Varaždin- Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof), Miroslav Jularić, Hrvatski časnički zbor, Osijek (hrvatski branitelj i volonter) i prof.dr.sc. Marijana Braš, predstojnica Klinike za psihološku medicinu (KBC Zagreb, prof. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, urednica knjige). “

Emisiju možete pogledati ovdje: https://magazin.hrt.hr/476695/teska-svjedocanstva-pacijenata-i-lijecnika-u-palijativnoj-skrbi (prvi video)