Posjet domu i hospiciju

Dana 28.07. 2018. organizirana je stručna posjeta u Dom umirovljenika Domžale i Ljubhospic u Ljubljani. Za 25 sudionika, zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja Službe, te volontera udruge Srce. Na put smo krenuli u 5:30 a povratak je bio u 19 sati.

U Domu za  umirovljenike dočekala nas je Estera Bartulac, dipl. med. sestra – vođa zdravstvenog  tima te je prezentirala zahtjevnost palijativne skrbi pacijenata oboljelih od demencije. Upoznala je sve okupljene s Alzheimer caffeom – druženjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, obitelji i bolesnika u gradskoj knjižnici i obližnjem caffeu kako bi se destigmatizirala ova bolest, upoznala zajednica i osvijestitli građani koji susreću oboljele kako da im priđu i pomognu.

Magistra Nataša Zalokar, univ. dipl. soc., i direktorica Doma Domžale prezentirala je skrb za osobu starije dobi u Sloveniji kao i model palijativne skrbi, opisala 40 – godišnju povijest doma te nam pokazala cijelu ustanovu koja je potpuno prilagođena osobama oboljelim od demencije i njihovim obiteljima. Sudionici stručnog puta vidjeli su kako životinje pomažu oboljelima, kako radni terapeuti rade u parku i u samoj ustanovi, pristup zdravstvenog osoblja koji je vrlo otvoren i usmjeren k cilju bolje adaptacije korisnika.

U „Hiši Ljubhospica“  dočekale su nas Helena Gregorčić, socijalna radnica i medicinska sestra Emanuela Žerdin – redovnica koja je počela kao volonterka te zdravstveno osoblje.  Ujedno su nas dočekali troje volontera koji od samih početaka (2012) volontiraju sa pacijentima – čitaju im, nose namirnice, čiste i uređuju Hospicij, uređuju okoliš… Volonterka Marinka s psom volontira od početka te pomaže distrakcijom olakšati bol i patnju palijativnim pacijentima. Sam Hospicij ima 12 soba, besplatan je za pacijenta i njegovu obitelj, financira se donacijama, a duljina boravka je ograničena na 6 mjeseci. Jednokrevetne sobe potpuno su prilagođene palijativnim pacijentima i boravku cijele obitelji uz samog pacijenta, poštiva se intima i dostojanstvo samog čovjeka, smrt se ne stigmatizira već se razgovara o njoj kao o dijelu života. Cijeli je dolazak pomogla organizirati Barbara Smajila, predstavnica za odnose s javnosti „Hiše Ljubhospica“.