Posjet specijalnoj bolnici Sveti Rafael u Strmcu

Udruga za palijativnu pomoć “Srce” Novi Marof je 22.4.2017.g. zajedno sa članovima Udruge „Pomoć neizlječivima“ iz Čakovca, Hrvatskim društvom medicinskih sestara i Franjevačkim svjetovnim redom iz Zagreba sudjelovala u stručnom posjetu Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael u Strmcu, nedaleko od Nove Gradiške.

O bolnici Sveti Rafael

Bolnicu Sveti Rafael osnovao je bolnički red Sv. Ivana od Boga – milosrdna braća. Red je došao u Hrvatsku 2006. godine i već su sljedeće godine kupili nekadašnju dječju bolnicu za plućne bolesti koja je bila uništena nakon Domovinskog rata te je obnovom i proširenjem pretvorili u jednu od najsuvremenijih ustanova u regiji s posebnim načinom rada i pristupa palijativnoj skrbi. Bolnica je počela s radom 2011. godine. Bolnica je danas organizirana u dva odjela: Odjel kroničnih duševnih bolesti sa 110 ležaja i Odjel palijative skrbi i dugotrajnog liječenja s 30 ležaja. Posebnost bolnice možemo izraziti u tri točke:

  • cjeloviti, holistički pristupu svakom bolesniku
  • prisutnosti vjerske zajednice koja osigurava bolesnicima duhovnu pomoć
  • lokacija bolnice (udaljena od grada, okružena samom prirodom).

Više o samoj bolnici te redu sv. Ivana od Boga možete vidjeti na web stranici www.bolnicasvetirafael.eu

Tko su redovnici svetog Ivana od Boga?

Bolnički red sv. Ivana od Boga djeluje po cijelom svijetu, na svih pet kontinenata. Prisutni su u 53 zemlje i trenutačno imaju oko 380 medicinsko-zdravstvenih ustanova. Misija reda je: ostvariti Božje Kraljevstvo preko službe ljudima i humanizacije zdravstvenog ambijenta, usmjerena prema svim osobama koje pate od bolesti, siromaštva i žive na socijalnom rubu egzistencije, bez ikakvih diskriminacija osoba na nacionalnoj, religijskoj, ideološkoj ili drugoj osnovi. Red živi po četiri zavjeta – uz siromaštvo, čistoću i poslušnost, oni se zavjetuju i na gostoljubivost koju smo i mi osjetili, a čija načela se očituju:

  • u poštovanju dostojanstva ljudske osobe
  • u poštovanju ljudskog života od rođenja do prirodne smrti
  • u promidžbi zdravlja i borbi protiv boli i patnje
  • učinkovitoj upravi ustanove
  • u prihvaćanju novih modela organizacije u zdravstvu
  • u trajnom usavršavanju djelatnika
  • u promicanju duhovnosti i inkulturacije

Tijek posjeta

Domaćini su nas prije svega lijepo dočekali i ugostili. Ravnateljica bolnice, dr. Maristela Šakić upoznala nas je s organizacijom i strukturom bolnice, opisujući način rada i ističući temeljne vrijednosti kojih se drže svi djelatnici bolnice. Djelatnici su nas proveli i kroz odjele Palijativne skrbi i Psihijatrije kako bi što konkretnije upoznali njihov rad. Obilazak smo završili u bolničkoj kapelici gdje nas je kapelan Robert Mackuljak upoznao s ulogom duhovnika u radu bolnice i s pojedinostima o Redu milosrdne braće i njihovom osnivaču svetom Ivanu od Boga.

Svi koji su posjetili bolnicu su oduševljeni uvjetima u bolnici, a još više pristupom, ljubavi prema svakom bolesniku te međusobnom poštovanju i odnosima u cijelom timom bolnice.