Konferencija pod nazivom „Univerzalni pristup palijativnoj skrbi – I tvoja pomoć je potrebna“ održana u Hrvatskom liječničkom zboru

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, 8. listopada 2016. godine u Hrvatskom liječničkom zboru održana je konferencija “Univerzalni pristup palijativnoj skrbi – I tvoja pomoć je potrebna”. Pod ovogodišnjom krilaticom “Living and dying in pain: it doesn’t have to happen” organizatori konferencije bili su Hrvatski centar za palijativnu skrb i Sekcija za bol Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

Medicinsko osoblje Palijativnog odjela i članovi Udruge “Srce” Novi Marof prisustvovali su konferenciji.

image-0-02-05-9f644ef6ede0d98f8afaca2a93500c5d68991652ef828dda8d1f73e94da63fca-v

Uz brojne cijenjene domaće predavače, konferenciji su se odazvali i mnogobrojni inozemni stručnjaci. Posebno vrijedi istaknuti sudjelovanje prof. Davida Olivera sa Sveučilišta u Kentu, člana odbora Europskog udruženja za palijativnu skrb te Tricie Wilcocks iz Ellenor Lions Hospices u Velikoj Britaniji kao i pozvanih predavača prof. dr. sc. Jasenke Markeljević s Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Renate Martinec s Odsjeka za motoričke poremećaje, kronične bolesti i art-terapije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu te doc. dr. sc. Mirze Bojića sa Zavoda za farmaceutsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Počasna gošća konferencije bila je prof. dr. sc. Anica Jušić, prva i počasna predsjednica Hrvatskog društva za hospicij i palijativnu skrb.

Kroz niz veoma zanimljivih predavanja i završni okrugli stol prikazane su aktualnosti u palijativnoj skrbi iz širokog spektra disciplina uključujući farmakologiju, invazivnu terapiju boli, psihologiju, psihijatriju, sestrinstvo, radnu terapiju, stomatologiju i druge. Naglasak tijekom cijele konferencije bio je na multidisciplinarnom pristupu problemu palijativne skrbi, ali i trenutačnoj organizaciji palijativne skrbi u Hrvatskoj, postignutim rezultatima te planovima i izazovima za njen razvoj u budućnosti. Zabilježen je izniman odaziv od preko 150 sudionika koji su predstavljali čitavu paletu stručnjaka uključenih u palijativnu skrb od liječnika i medicinskih sestara preko psihologa, farmaceuta, fizijatara i radnih terapeuta do volontera.

U sklopu konferencije održana je i promocija knjige naziva “Bol, 5. vitalni znak” koju je predvodio dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Željan Maleš uz dekana Zdravstvenog veleučilišta prof. dr. sc. Krešimira Rotima te urednike i autore knjige.

preuzeto sa www.hlz.hr