Korizma – vrijeme odricanja i molitve u Udruzi Srce

Golgota! Vrhunac križnoga puta! Mjesto gdje će Isus reći svoje posljednje „Svršeno je „ i „ Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj!“.

Križni put je hod prema Golgoti, put prema posljednjoj bitki, put prema najvećoj pobjedi ljudskoga roda! To je i naš put prema uskrsnuću!

20160318_115233_3

Što je drugo ljudski život nego uspinjanje i padanje, pa ponovno dizanje, pa posrtanje, pa nemoć, pa plač….čekanje nekoga tko će nam pomoći…očekivanje  Šimuna Cirenca na našim postajama križnoga puta pa da kada onemoćamo, kada oslabimo, da nas pridigne, da nas ohrabri, da jednostavno „Šimun“ bude uz nas i bodri nas svojom šutnjom, molitvom i prisutnošću! Šimun Cirenac nije imao namjeru pomoći Isusu, naprotiv, nije uopće bio svjestan što se događa – vraćao se s polja nakon napornog rada, te je vjerojatno samo želio što prije stići kući i odmoriti. No vojnici su ga natjerali da pripomogne Isusu. Tek kada je ugledao Isusa, oči u oči, tek kada je vidio Ljubav samu i Žrtvu, shvatio je da to nije običan čovjek.

Taj posrnuli Isus, sa ogromnom daskom na leđima, zvanom križ, su i naši bolesnici koji pate, kojima je teško, koji se i ljute na Boga, koji utjehu nalaze u Veronikama i Šimunima našega vremena. A to su svi bližnji koji pokažu svoje milosrđe bez cenzure, to su naši liječnici, sestre, čistačice i kuharice koji s puno ljubavi pristupaju svojim pacijentima. To su obitelji koji se ne odriču svojih staraca i svojih bolesnih zato jer „nemaju vremena“ i jer je to jako teško. To su volonteri Udruge ”Srce” koji poklanjaju svoje vrijeme, svoju ljubav, svoju sućut bolesnicima.

Slika1 (6)

Dragi volonteri Udruge „Srce“, hrabro i savjesno su prihvatili taj poziv Božjega milosrđa i kroz ovu korizmu, te su svaki korizmeni petak imali pobožnost križnog puta u bolničkim prostorijama na nakanu svih pacijenata i divnog osoblja koje iz dana u dan izgara za svoje pacijente.

Korizmeno vrijeme je vrijeme odricanja, vrijeme molitve i davanja sebe drugima. Davanje svojeg vremena najveće je odricanje u današnje vrijeme. Učenje mladih da daruju svoje vrijeme i svoje znanje da olakšaju i uljepšaju križni put svakog bolesnika naša je dužnost.

Veliko hvala svima koji su se u ovo korizmeno vrijeme odrekli svojeg vremena i poklonili ga onima kojima je to najpotrebnije. Hvala Osnovnoj školi Novi Marof, Osnovnoj školi Svibovec, Dječjem vrtiću Novi Marof i svima ostalima .

Budi i Ti Šimun i Veronika ovoga vremena! Budi Čovjek – jer sve ostalo je laž i licemjerje! Neka Ti Uskrsli bude uzor i pomoć na tome putu!

Sretan i blagoslovljen Uskrs svakom Čovjeku dobre volje!

Petra Gal